Chwilowo przerwa od polityki, bo eksperymentuję z mąką z kukurydzy.
Wraz z falą emigrantów z Wenezueli, gdzie tzw. harina de maiz precocida* marki “PAN” jest podstawą codziennego wyżywienia, mąka owa zawitała też do sklepów w Urugwaju.
Wenezuelczyków jest na tyle dużo, że lokalna urugwajska firma zaczęła produkować taką samą mąkę, ciut tańszą od tej importowanej.
Kolumbijczycy i Wenezuelczycy na śniadanie robią odpowiednik kanapek, ale zamiast chleba jest blob/placek z tejże mąki, zwany arepą, który kroją na pół i wypełniają najróżniejszego rodzaju nadzieniem: serem, mięsem, warzywami, sosem.
Jest multum różnych rodzajów arep, podobnie jak polskich kanapek i zapiekanek, wyglądają one tak:
Chociaż arepa podstawą wyżywienia jest, to mąkę kukurydzianą można użyć do wielu zastosowań, zwłaszcza jeśli ktoś jest celiakiem albo ma nietolerancję glutenu. Mnie wczoraj zachciało się jakiegoś ‘comfort food’, więc wymyśliłam pankejki z tejże mąki.
Składniki:
– jeden banan
– dwa jajka
– mąka kukurydziana (harina de maiz precocida) – tyle, żeby zagęścić, powinna być gesta masa, ale ciągle jeszcze lejąca się.
– wanilia
– sól i cukier (jak ktoś musi) do smaku
Banana rozgnieść widelcem na papkę, wbić jaja, ubić widelcem na jednolitą masę. Dosypywać powoli małe ilości mąki, ubić, poczekać kilka minut – owa mąka ma to do siebie, że powoli zaciąga wodę, więc trzeba to robić stopniowo i powoli.
Jak już będzie gęsta, paciąco-lejąca masa, dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Smażyć na mocno rozgrzanym tluszczu na brązowo z każdej strony.
Uwaga czysto techniczna:
mąka z kukurydzy nie trzyma tak, jak pszenna, ani nie jest elastyczna, wiec pancake powinien być cieńszy niż pszenny (nie będzie taki puchaty) oraz należy bardzo uważać przy przewracaniu – najlepiej robić to szeroką packą i jeśli trzeba, pomóc sobie talerzem.
PS:
Harina de maiz precocida to drobno mielona mąka z ususzonej kukurydzy, która jest najpierw nixtamalizowana a potem wstępnie ugotowana (pre-cooked). Nixtamalizacja to proces stosowany przez ludy Mezoameryki od tysięcy lat, ma na celu usunięcie szkodliwych składników z kukurydzy i zwiększenie przyzwajalności niacyny. Pre-cooking powoduje, że mąkę można zmieszać z wodą (w proporcji 1:1) a następnie łatwo zagnieść ciasto.
Leave a Reply