Posted by: futrzak | 23 May 2022

Grzyby są fajne!

Pisałam wam już, że mieszkam tak trochę jakby w lesie.
Tj. El Pinar to nie jest do konca las, bo wszystkie drzewa na wydmach i w okolicy posadzili kiedys ludzie, no ale są.
I pod tymi drzewami rosną grzyby! I to jakie! Poszliśmy z Chłopem wczoraj na spacerek i zauważyłam dorodne grzyby. Wskazuję, mówie “o, zobacz jakie duże!”
Chłop popatrzył i stwierdził, że to prawdziwki!
No to zerwaliśmy wszystkie.

Nikt się na nie nie łakomił, miejscowi w ogóle nie znają się na grzybach. My na początku też mieliśmy wątpliwości, ale grzyby okazały się mieć gąbkę, zamiast blaszek (trujące mają blaszki), potem doinformowaliśmy się jeszcze w Internecie no i w końcu okazało się, że podgrzybki. Sos wyszedł przepyszny!!!
Oto jeden zbiór, zerwany w odległości dwóch przecznic od domu.


Responses

  1. Wyglądają raczej na maślaki sitarze, czyli grzyby jadalne, ale nieszczególne w smaku. W Polsce występują bardzo pospolicie.

  2. @arturx:
    nie, to nie maślaki. Pod kapeluszem mają gąbkę żółtą, to są te grzyby:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Imleria_badia

    Polska Wikipedia tak je określa:
    “Podgrzyb brunatny, podgrzybek brunatny (Imleria badia (Fr.) Fr.) – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae)”.

    Sa bardzo na oko podobne do tych maślaków sitarzy, ale w smaku inne no i podczas gotowania zachowywały sie jak podgrzybki, a nie maślaki, z ktorych mnóstwo płynu wyłazi i są raczej takie bezsmakowe.

    Najwazniejsze, ze byly nietrujące :)

  3. O ile wiem to podgrzybek brunatny wystepuje w europie i ameryce polnocnej. W poludniowej nie wystepuje.

  4. @Hexa:

    Mozliwe, za poprawnosc polskiej Wikipedii w zakresie polskiego nazewnictwa nie ręczę.
    Ta Imleria badia wystepuje tez w Chinach, Meksyku, Tajwanie. Sa tez rozne odmiany, a grzyby z rodziny https://es.wikipedia.org/wiki/Boletaceae (od diabla tam roznych gatunkow) mozna znalezc na kazdym kontynencie (oprocz Antarktyki). Byc moze to akurat jest jakis inny gatunek, ale bardzo podobny. W kazdym razie nie maślak.

  5. Bedziecie sie sprzeczac jak w Alternatywach 4: “Karakan. Nie, bo prusak. Ale jaki tam prusak, ja zeby zjadlam na karakanach i ja wiem, ze to jest karakan”.
    Najwazniejsze, ze sie nie porzygali.

  6. @nuccio:

    Tak, najwazniejsze ze zyjemy, grzyby byly smaczne i nie trujace :)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: