Napisane przez: futrzak | 9 czerwca 2017

Schab duszony w cukinii z jabłkami

Na świecie dzieją się wybory w UK, które są ważne, ja jednak aż do jutra nie mam kompletnie czasu bo dziś release i wszyscy biegają jak koty z pęcherzem przywiązanym do ogona, ostatnie zmiany, poprawianie bugów etc… takze, notka na poważne tematy będzie później. A na weekend przepis, który wymyśliłam jakiś czas temu, może akurat się komuś przyda :)

Schab duszony w cukinii z jabłkami

– kilogram schabu
– 3 małe okrągłe zapallitos*
– 3 małe jabłka
– oliwa do smażenia
– sos sojowy, pieprz, ćwiartka cytryny
– 2 łyzki skrobi

Schab kroimy na plastry grubości ok. 1,5cm. zbijamy lekko tłuczkiem i obsmażamy na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. Do głebokiego rondla wlewamy sporo oliwy i trochę sosu sojowego, układamy warstwę mięsa, potem warstwę zapallitos (plastry grubości ok. pół centymetra) i dodajemy pokrojonych drobno jabłek, znowu warstwa mięsa, zapallitos etc.
Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na bardzo małym ogniu. Gdy już zapallitos i jabłka kompletnie zmiękną i zamienią się w paćkę, zagęszczamy wszystko skrobią. Ja używam skrobi maniokowej, ale ziemniaczana też będzie ok.

* zapallitos to są takie małe, śmieszne dyniunie, specjalna odmiana bardzo popularna w Argentynie, Paragwaju i Urugwaju. W Polsce tego nie ma, ale myślę że da się zastąpić cukinią, tyle że cukinię nalezaloby najpierw odsączyć z nadmiaru wody.

Reklamy

Responses

  1. wydaje mi się, że takie dyniunie chyba widziałem na jakimś stoisku właśnie w Polsce… są też takie niezbyt duże cukinie, zbite w sobie, raczej nie ma tam nic do odsączania…
    aha, a czy może być inulina?…
    p.jzns :)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: