Napisane przez: futrzak | 24 marca 2017

Janusze biznesu – odcinek kolejny

Dziś będzie o restauracjach i ich doskonałym pijarze (public relations).
Zaczęło się od tego, że koleżanka, która jest zapaloną fanką kuchni włoskiej i makaronów wszelakich powiedziała, że w Polsce (nie wyłączając Warszawy) jest bardzo trudno znaleźć restaurację, która serwowałaby uczciwie zrobioną carbonarę – bo wszędzie do sosu dodają śmietanę.
Miłośnicy coccina italiana wiedzą, że we Włoszech carbonarę robi się z makaronu, jaj, sera, boczku i pieprzu. Są też kraje (USA), w których do carbonary dodaje się inne składniki np. zielony groszek, grzyby, oraz słodką śmietankę (cream, w odróżnieniu od sour cream). ALE.

W USA nikt nie udaje, że restauracja z usiańską wersją carbonary to jest oryginalna włoska carbonara. Od razu na wstępie zaznaczają, czesto w nazwie, że są amerykansko-włoską kuchnią. Podobnie jest z pizzą – pizza chicago style nie przypomina za bardzo włoskiego oryginału z Neapolu i nazywa się stosownie do tego, czym jest. ORAZ.

Jadłam jeden i drugi rodzaj carbonary. Smakują inaczej, ale na podobną nutę. I gdyby w polskich restauracjach dodawali cream, a nie śmietanę, to nie byłoby to jeszcze tak złe. Tylko że polska śmietana, jak każdy wie, jest kwaśna i zmienia to diametralnie smak potrawy. To już nawet w pobliżu carbonary nie stało, i jest po prostu niesmaczne.

Ale to betka, bo ktoś odpowiedzialny za pijar wzbił się doprawdy na wyżyny…na wszelki wypadek zrobiłam screenshoota:

Anyway.
I tak nic nie pobije mojego faworyta: margarity podanej w „meksykańskiej” restauracji w Sopocie. Owa margarita składała się z….. wódki, lodu oraz konfitur truskawkowych….

Reklamy

Responses

  1. Co kraj to obyczaj… W Wielkiej Brytanii kucharze bardzo często robią „carbonarę” na bazie beszamelu. Co jest chyba gorsze od kwaśnej śmietany. ;-)

  2. Tomek Surdel:

    i na publicznym profilu restauracji odpowiadaja w ten sposob:

    „Ma pani racje. Ale zeby byc jeszcze bardziej precyzyjnym wyjsciowo carbonara nie zawierala pieprzu tylko wpadaly do niej iskry węgla z paleniska. Stad nazwa pochodzaca od slowa carbon, czyli węgiel. To danie wymyslone przez wloskich górników. Dodając więc mielony pieprz, a nie uwzgledniajac węgla juz tez nieco tracimy prawo do nazwy ;-) to troche jak z adidasami. Niby Nike’i a jednak adidasy” ?

    Bo jakos prawde mowiac nie widzialam, zeby na podobne pytania ktokolwiek w USA odpowiadal w sposob kpiący z klientów.

    Gdyby odpowiedzieli po prostu „nasza restauracja serwuje carbonarę ze smietana bo takie sa preferencje klientów” — to byloby ok.

    Ale oni odpowiedzieli jak powyzej, a potem wywiazala sie pyskowka w ktorej zreszta wykazali sie daleko posuniętą ignorancją, myląc „miner” z charcoal worker” (bo cytowali angielska Wikipedie) i wyszli im z tego „włoscy górnicy”.

    BTW: beszamel nie jest kwaśny. Bardziej pasuje do nuty carbonary niz kwaśna smietana, ktora po prostu calkowicie zmienia smak.

  3. Co ty chcesz. Pamiętasz jak rozmawialiśmy o „apartamentach” 35m2 i „willach” od płota do płota na 400m2 ? Jest klient, jest zbyt. To nie jest jedyny przykład pakowania g… w sreberko i może jeszcze wołania jak za złoto. Kto większy cwaniak ten lepszy biznesmen. Co prawda zmienia się to powoli, ale baaardzo powoli. Tu mój ulubiony „drobny druczek” : https://www.youtube.com/watch?v=k_va5RI_QHg – ładnie, ale żeby aż tak ?

  4. korposzczur:
    trafnie to ująłeś – pakowanie g* w sreberko…

    Co do tej reklamy: to jest na serio, czy ktos sobie jaja robi??

  5. Żartujesz ?! To oficjalna reklama puszczana w TV w PL ! :):):):)

  6. ojesu….

  7. Ponieważ właśnie leciało to też ci sprzedam : https://www.youtube.com/watch?v=utoj8S-lweY Jak widzisz Uniwersytet Wrocławski potrafi wyprodukować takowy certyfikat. I gra gitara :):):):)

  8. Kurwa, co za ćwoki wymyślają te reklamy…

  9. Heh, to tłumaczy dlaczego mi nie smakuje carbonara ;] Nie wnikałem z czego jest zrobiona.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: