Napisane przez: futrzak | 13 Grudzień 2016

Jeszcze o kuchni urugwajskiej

Poniższy wpis powstał w ramach projektu Klubu Polki na Obczyźnie, temat:
„Dziwne/ciekawe zwyczaje kulinarne w naszych krajach.”

Ta…..
W wypadku Urugwaju to trudny temat, bo ichniejsza kuchnia jest hm… jakby to powiedziec – taka zwykła… Zadnych udziwnien typu żremy owady, pająki, glony, natto czy nawet zwykłe winniczki. Ni ma.
Sposób przyrządzania też standardowy – grill czy parilla – a na niej krowa, krowa i cielak, prosiaczek, krowa krowa…takie wielkie udziwnienia :)

Jednak, po większym zastanowieniu, znajdzie się kilka rzeczy mogących zdziwić Polaka.

Morcilla Dulce
Czyli słodka kaszanka. Robi się ją z krwi, oczywiście, ale nie ma w środku kaszy, są za to orzechy, skórki pomarańczy, rodzynki, w niektórych rodzajach kakao. Żeby utrzymać strukturę stała, dodaje się na ogól skrobi z mandioki (manioku) albo kukurydzianej.
Słodka kaszanka jest jedzona podobnie jak słona – z parilli…. ale całkiem dobrze smakuje też na zimno. Jako deserek :)))

Pizza a la parilla
Pizzę każdy zna, prawda? Ale tutaj ją robią na parilli, czyli grillu…Mają takie specjalne blaszane tace jakby z dziurkami, na to wkładaja ciasto, a potem na górę ładuje się już zgrillowane warzywka i dokłada sera. Smakuje przednio!
Można też dziabnąć pizzę bezpośrednio na grilla, bez tacy, ale wtedy nie może to być kompletnie surowe ciasto, rzecz jasna, bo się na grillu nie utrzyma.

pizza

Chinchulines, tripa gorda
czyli wołowe jelito cienkie z grilla oraz jelito grube z grilla, to ostatnie na ogół faszerowane. Bardzo dobre, chociaż wyglądem nie powalają. Oraz, bardzo trudno je zrobić. Czas i temperatura, jakie są optymalne, to coś niezwykle ulotnego, czego znajomości nabywa sie po latach praktyki, stojąc obok ojca od pędraka i trenując :)

chinchulines

O mate w zasadzie nie będę wspominać, bo to chyba każdy wie. Mate pija się też w Polsce, tyle że nikt nie widzi ludzi z termosikami i naczynkami chodzącymi absolutnie wszędzie – nie wyłączając autobusów. Nie wiem, jak Urugwajczycy to robią, ze mając tylko dwie ręce wchodzą do autobosu z torbą, termosem, materą i jeszcze dadzą radę zapłacić za bilet i nie przewrócić się. Pozostanie to dla mnie tajemnicą wiekuistą…

Co jeszcze ze zwyczajów, które mogą się nam wydać dziwne?

Imprezki
Kiedy jesteśmy zaproszeni na urugwajską imprezkę nie należy się spodziewać, że po przyjściu zastaniemy zastawiony stół i cokolwiek przygotowanego – wręcz przeciwnie. Najpierw przez godzinę albo i dłużej ludzie sie będą schodzić, potem decydować co zakupić, potem część wyruszy na zakupy a nawet jeśli nie, bo wszystko już na miejscu, to przystąpią do robienia żarcia. Generuje to pewien chaos, ale jest jak najbardziej spodziewane.
Zalety są takie, że gospodarze nie muszą sie spinać, organizować, być pod presją czasu ani nic takiego. Jeśli weżmiemy pod uwagę fakt, że większość żarcia i tak będzie robiona na parilli, to w zasadzie jest nawet przyjemne: mięso na grillu sie samo robi, ludzie dookola chodzą i rozmawiają z dryniem w ręku, nikt sie nie stresuje, każdy wyluzowany… czyż nie o to chodzi, gdy idziemy na imprezę?

Śniadania
W zasadzie można powiedzieć, że są nie istniejące, a wiąże się to z bardzo późną porą obiadu/kolacji. Ruch obiadowy w knajpach czy domach zaczyna się kolo godziny 20.00 – 21.00, biesiadują do północy, nie dziwne więc, że właściwie nikt nie jada śniadan, a jesli juz, śniadanie składa sie z mate i krakersików tudzież bizcochos czyli ciastko-ciastowatych stworów, ilość dość miniaturowa. Zamiast mate może też być kawunia z mleczkiem i tościk ewentualnie pan de miga czyli małe trójkąciki waciatego chleba tostowego przetkane szynka, serem i majonezem (to ostatnie niekoniecznie).

Co jeszcze. Ah, zapomniałabym! Absolutnie genialny wynalazek, który przywędrował tu z Brazylii, czyli

Pan de Queso
W tych bułeczkach nie ma mąki z żadnych zbóż, więc dla glutenowców to relwelka. Robi się je – najprostszą wersję – ze skrobi maniokowej, sera i jajka. Są przepyszne! Jeśli ktoś ma zaparcie do pieczenia, to szczerze polecam. Skrobię maniokową można zastąpić skrobią ziemniaczaną, będzie miała ciut inny smak, ale nie aż tak różny. Ja sama nie piekę, bo nie mam piekarnika, ale bez trudu mogę je dostać w jakiejkolwiek piekarni tutaj.


Responses

  1. Fajne :) Do czego służy ten u-kształtny ruszcik na pierwszym zdjęciu po prawej? Czy ruszty, na których się to wszystko piecze mają regulowaną wysokość, czy temperaturę reguluje się grzebiąc w węglach?

  2. Ten ruszcik sluzy do produkowania wegla drzewnego. Wklada sie na niego wood logs – znaczy drewno opalowe, ono jest mniej wiecej przyciete do takiej welkosci – a potem to rozpala. Dopiero jak sie z tego zrobią węgle to wygarnia sie je pod glowny ruszt i kladzie mięso.
    Oni tutaj najczesciej uzywaja drewna eukaliptusa (bo sa cale wielkie plantacje w tym celu kultywowane).

    Profesjonalne ruszty np. w restauracjach czy większe domowe maja sam ruszt spuszczany na łancuchach, wiec regulowany.

    Widzialam tez takie patenty, ze restauracja obok wielkiego rusztu ma jakby maly piecyk – w tym piecyku trzyma sie tlący węgiel drzewny i przez caly czas doklada, w zaleznosci od potrzeb.

  3. „biesiadują do północy”
    Eee, to na którą zazwyczaj idą do pracy, jeśli można spytać?

  4. Karolina:
    to nie jest naród rannych ptaszków, przed 9 to tutaj nikogo nie uswiadczy, a ci co moga pozniej, to przychodza pozniej. Wyjatkiem sa sieciowe supermarkety, ale generalnie przed 9 jak sie idzie przez miasto to wszystko wymarłe.


  5. To ja się chyba zacznę hiszpańskiego uczyć.

  6. […] JESZCZE O KUCHNI URUGWAJSKIEJ W wypadku Urugwaju to trudny temat, bo ichniejsza kuchnia jest hm… jakby to powiedziec – taka zwykła… Zadnych udziwnien typu żremy owady, pająki, glony, natto czy nawet zwykłe winniczki. Ni ma. Sposób przyrządzania też standardowy – grill czy parilla – a na niej krowa, krowa i cielak, prosiaczek, krowa krowa…takie wielkie udziwnienia :)Jednak, po większym zastanowieniu, znajdzie się kilka rzeczy mogących zdziwić Polaka… […]


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d bloggers like this: