Napisane przez: futrzak | 5 września 2016

Z cyklu smaki niezwykłe

O morcilli dulce – urugwajskiej słodkiej kaszance – już pisałam przy okazji postu dotyczacego kuchni urugwajskiej.

Dziś spróbowałam kakao na modłę aztecką czyli niesłodkiego proszku zalanego wrzątkiem z .. dodatkiem sproszkowanych papryczek chili. Rewelacja! Te dwa smaki naprawdę pasują do siebie, a cukier i mleko wcale nie są potrzebne. To jest po prostu zupełnie inny napój, tylko trzeba z głowy wyrzucić aksjomat picia kakao w wersji słodkiej z mlekiem. Różnica cośkolwiek podobna jak w wpadku mocnego, niesłodzonego espresso zestawionego ze słodkim, podlanym mlekiem cappuccino.
Jedno z drugie ma ostrych zwolennikow, ale jak nie sprobujesz, to nie bedziesz wiedzial jaka jest roznica…

Advertisements

Responses

  1. Jak sie regularnie jadalo czekolade z 90% zawartoscia kakao to smak sproszkowanego kakao jest bardzo dobry. Taka 100 gramowa tabliczka kosztuje w Tesco ok 2 funty. Teraz robie tak, ze wale lyzeczke czystego kakao do ust i bez przelykania zaraz biore glebszy lyk tlustego mleka. Jak sie w ustach troche to pomiesza jezykiem to smakuje dokladnie jak taka czekolada. A 250 gramowa puszka kakao kosztuje tez 2 funty :).

  2. Eeee, ale to bez najlepszej części, czyli masła kakaowego.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: