Napisane przez: futrzak | 31 Maj 2016

Sezon grypowy w Urugwaju

Chyba miałam fuksa. W Urugwaju szaleje grypa, z czego jedna ósma zachorowań to NH1 (o ile wierzyć tutejszym orłom dziennikarstwa). Zdążyły zemrzeć 4 osoby, w sile wieku. Skończyły się szczepionki – a są one tutaj rozdawane za darmo na życzenie. Rząd zamówił następną transzę (bodajże sto tysięcy), ale będą dopiero za 2 tygodnie bo lecą z Europy (transport musi byc specjalny, bo temperatura musi być ścisle kontrolowana).
Zapewne nie bez znaczenia jest fakt, że obecny prezydent to z zawodu lekarz…

Tymczasem ja odwaliłam swoją chorobę w zeszły weekend i muszę przyznać, że system odpornościowy stanął na wysokości zadania – nigdy w życiu tak szybko nie obeszłam się z grypą. W niedzielę powaliło mnie klasycznie – gorączka, dreszcze, okropny ból gardła, głowy i zatoki. W poniedziałek już wstałam z łóżka, chociaż jeszcze była gorączka no i słabiutki człowiek jak niemowlaczek. Ból gardła właściwie przeszedł i tylko gil z nosa przepotworny.
W środę poszłam już do pracy, trąbiąc głośno – generalnie jednak w piątek było już ok, organizm tylko pozbywał się ton wiadomo czego :)

Co ciekawe, nie jadłam żadnych leków, za wyjątkiem ibuprofenu na noc przez dwa dni – inaczej nie dałabym rady usnąć.
Aha, i czosnek żarłam w ilościach okropnych. I to w zasadzie tyle.

Reklamy

Responses

  1. Na sezon grypy przygotowuję miksturę: 12 cytryn, 1 kg miodu, 25 główkę czosnku. Czosnek przez praskę, cytryny wyciskam. Wszystko do szklanego naczynia. Po tygodniu macerowania w temperaturze pokojowej gotowe do użytku. Jedyne o czym trzeba pamiętać – przechowujemy w miejscu nienasłonecznionym. Pozdrawiam. Piotr.

  2. Czosnek jako naturalny antybiotyk bardziej sprawdza się w infekcjach bakteryjnych. Jeśli chodzi o infekcje wirusowe jestem zwolennikiem dużych dawek witaminy C.
    Jak tylko czuje, ze coś mnie bierze łykam 2-3 gramy co dwie godziny, i albo infekcja wcale się nie rozwinie albo trwa max dwa dni.
    Polecam.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: