Napisane przez: futrzak | 10 października 2015

Pizza a la parilla

Tak!
Wyobrazcie sobie, ze Urugwajczycy robia pizze na parilli!!!!

Troche szczeka mi opadla, ale musze przyznac, ze byla to jedna z najlepszych pizz jakie w zyciu jadlam.
Blaty zostaly kupione juz gotowe, na to poszedl sos pomidorowy, swieze pomidory, bazylia oraz… podduszona papryka i oczywiscie ser. Blaty byly cienkie i chrupiace…

Pizza na obrazku to nie ta, ktora jadlam, ale robiona byla na takim samym grillu. Na tym kojcowatym ruszcie z prawej strony uklada sie drewno i rozpala. Bezposrednio nad tym jest komin. Gdy drewno juz zamieni sie w zazace wegielki, wtedy szufla wygarnia sie je i wklada pod ruszt wlasciwy, a na gore pizze. W sumie robi sie ona bardzo szybko.

pizza

zdjecie z www.taringa.net

Advertisements

Responses

  1. Mmmm…Chorizo.

  2. Mniam, może podobnie dałoby się w kominku? :) A może zrobię sobie taki ruszcik do kominka – będzie można przetestować urugwajskie dania w polskich realiach ;)
    Pozdrawiam

  3. yyyy to chyba zalezy od tego jaki to kominek…no ale probowac mozna…

  4. @nikt jeżeli tylko nie ma w kominku drewna iglastego to będzie suuper- mocno nagrzej kominek i jednak zrób własne ciasto- to b.łatwe ważne żeby 15min miętosić wtedy z mąki wyłazi gluten i ciasto robi sie sprężyste. rozgnieciony pomidor z puszki i trochę ziół. Sery to już wedle uznania. Gotowa w 2min max

  5. rozgnieciony pomidor z puszki
    NIEEEEEEEEEEEEE
    Nie zaden rozgnieciony z puszki, ale SWIEZY!!!!
    Do tego SWIEZA bazylia, polozona na tego pomidora juz PO wyciagnieciu pizzy z parilli/pieca.
    To sa takie szczegoly, ktore calkowicie zmieniaja smak, a na ktore wiekszosc Polakow przy robieniu pizzy nie zwraca uwagi :-/

    Od razu przypomina mie sie tutaj nieslawna margarita z „meksykanskiej” restauracji z Sopotu – margarita z wodka i… mrozonymi truskawkami :-////

  6. Tu u nas leniwi robią pizzę na podkładzie z tortilli.Próbowałam podobnym sposobem – na tortillę passata z pomidorów, mozarella i co kto lubi a potem do zwykłego piekarnika do chwili aż się ser nie rozpuści.Wcale nie takie najgorsze jak na danie na szybko:)

  7. Basia:
    nie no oczywiscie zjesc to sie da i nie jest zle, ale jednak prawdziwa pizza robiona porzadnie jest znaaaaaacznie lepsza…


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d bloggers like this: