Napisane przez: futrzak | 2 Maj 2014

Wpis kulinarny z okazji majówki…

Tutaj w Argentynie też jest długi weekend – do tego stopnia, że wczoraj nawet wszystkie supermarkety pozamykane były – za wyjątkiem chińczyków.
Gdyby nie oni i makaron ryżowy oraz ryba z zamrażalnika, krucho by było :)

Argentyczycy oczywiscie tłumnie opuścili miasto, a ci co o zostali, odpalili parille i urządzili imprezy. Dla mnie oczywiscie byl to zwykly pracujący dzień :-/

Wobec braku mięsa zutylizowałam rybę na sposób bardzo popularny w Ameryce Południowej, czyli w postaci ceviche.

Przepis jest prosty jak konstrukcja cepa, ilośc pracy absolutnie minimalna, a na ciepłe dni jak znalazł :)
Oraz, napewno będzie można zasnobować przed znajomymi, których już kiełbasa z grilla i karkówka dawno znudziła :-P

Reklamy

Responses

  1. Futrzak rozumiem że świeża.
    Ale taka mrożona? Nie miałaś kwestii żołądkowych później?

  2. Nie, nie mialam – a dlaczego mialabym miec?
    No istnieje prawdopodobienstwo, ze ryba zostala zamrozona w formie zepsutej, a potem tak sprzedana – ale to na ogol widac, jak kupujesz w sklepie.

    Ty myslisz, ze to całe sushi w Polsce, na które tak snobują się coponiektórzy to z jakiej ryby jest? :) Ze co, tuńczyki albo homary to sie w Baltyku łowi, a potem na sygnale dowozi do Wsiawki tego samego dnia? :)

    Ba, nawet glupie dorsze maja sezon ochronny na łowienie (w lecie) i to, co kupujesz w sklepie/restauracji nadmorskiej (a reklamowane jako „świeże rybki) w tym czasie to bynajmniej nie jest swieżym dorszem, bo być nie moze…

  3. Wygląda niesamowicie do rzecz, pani kochana.

  4. ..rzeczy..

  5. @Anna:
    smakuje tez, spróbuj :)

  6. A czy to mogłaby być rybcia np. wędzona? Z surową się niestety nie dogaduję, za wyjątkiem sporadycznego śledzia w warzywach.

  7. nie, nie moze byc wędzona.
    Natomiast zwroc uwage na to, ze ryba wymoczona w marynacie z limonki NIE jest surowa. Sok denaturuje bialko, i mięso jest biale, miekkie – tak jakby sie chwile gotowalo.

  8. Jako że u nas na rybki smaka mają zawsze chyba będę zmuszona ten przepis popełnić przy najbliższej sposobności:)

  9. Pyszne!! Musze wypróbować:) zapraszam do mnie http://www.sileshion.com


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: