Napisane przez: futrzak | 16 lipca 2013

Orgia mięsna

Bo:

1. Cielęcinka pieczona w folii z cebula i przyprawami. Mieciutka, pachnąca, serwowana z sosem nr. 1
2. Tlusta szynka z prosiaczka, pieczona w folii, skropiona sokiem z ananasa, serwowana z sosem nr. 2

A to wszystko zapite winem czerwonym. Zaprawde, nie trzeba nic więcej. Zaden posilek wegetarianski nie dorasta tej kombinacji do pięt.

Sos nr. 1 sklada sie z: odrobiny pulpy pomidorowej, smietany, pikantnych papryczek chili, cukru ORAZ duzej ilosci mięty (wlasnorecznie wychodowanej). Do jagnieciny i kozlęciny tez nadaje sie znakomicie (proporcji skladnikow niet bo robilam na czuja….)

Sos nr. 2 sklada sie z: rownych częsci musztardy, miodu ORAZ duzej ilosci…cynamonu!

Wierzcie mi, kombinacja jest absolutnie boska…Sosy stworzylam w przyplywie natchnienia ze szczyptą chłopa (mieta i cynamon to jego sprawka :)

PS: jakiekolwiek warzywa psują tą kombinację….

PS: w moim osobistym rankingu równać się z tym mogą tylko żeberka jagnięce (sos jak wyzej) oraz świeżutkie sashimi przygotowane przez dobrego sushi chef.

Reklamy

Responses

  1. E. Ja w sobotę półroczne (w zamrażalniku) golonko. 1,3 z koćią. Trochę teraz robią świnie za chude i musiałem się strać nie zatkać. Ale dałem radę. Tak to lubię. A roboty mało. Wsadzić w garnek i czekać.

  2. Przy pieczeniu miesa w piekarniku tez roboty malo. Wsadzic i poczekac 2 godziny…
    Co do jakosci miesa: w Argentynie na szczescie nikt jeszcze nie wpadl na pomysl, ze mieso powinno byc chude. Takie to na asado nie nadaje sie, wiec w ogole nie nadaje sie do niczego :)

  3. ORT! (przy mięcie)

  4. @grzegorzd:
    co to znaczy ORT?

  5. Taka orgie mierna zapijana piwem kuflowym urzadzamy sobie z towarzystwem tu:
    http://www.fettesaubbq.com/

  6. Brzmi fajnie nawet dla mnie.. Ale znam kilka dań wege, które mogłyby nakłonić Cię do zmiany zdania :)

  7. @Anna:
    no, dawaj, zobaczymy :)
    (ja kiedys dawno temu przez pare miesiecy bylam wegetarianka, ale organizm stanowczo domagal sie miesa)

  8. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nie,no nie rób mi tego o tej porze!!!:D

  9. @tuv:
    nie ma znaczenia o ktorej godzinie sie je :)
    Argentynczycy na przyklad sutomiesne asado jadaja bardzo pozno wieczor (22-23 a czasami przeciaga sie to do polnocy) – za to na drugi dzien az do lunchu czy poznego popoludnia nie jedza nic, za wyjatkiem kawy i rogalika…

  10. co to znaczy ORT?

    Zapewne chodzi człowiekowi o „wychodowanej” :)

  11. A co powiesz na polędwicę wołową w sosie gorgonzola z zielonym pieprzem ? :D
    to moje ulubione danie :)

  12. @Pawel:
    nic nie powiem, bo nigdy takiego sosu nie jadlam :)
    moze zjem, jak zapodasz przepis :)

  13. Nina tak wiesz łopatologicznie. Bierzesz cielęcinę, przyprawiasz, zawijasz w folię i pieczesz? W jakiej temperaturze i przez ile czasu? Na którym poziomie piekarnika?

  14. @corporatcja:
    No wiec tak :)
    cielecina jest w postaci takiego duzego, grubosci moze 1-2 cm płata.
    Ten płat solę, posypuję przyprawa do mięsa, oregano, kroje cebule na cienkie krązki i zwijam w rulon. Ten rulon owijam szczelnie folia aluminiowa.
    Z piekarnikiem to jazda jest :) – bo ja nie mam zadnej regulacji temperatury ani czasomierza :) Rule of thumb jest, ze jak pieczesz mieso wolowe/wieprzowe/koze/owce to godzina na srednim ogniu w przeliczeniu na kilogram miesa.
    Ale, dopoki nie obczaisz wlasnego piekarnika to traktuj to tylko jako idee przewodnia – bo kazdy piekarnik inny. Wazne, zeby sie nie przypalilo (trzeba zagladac – jak smeirdzi spalenizna to zmniejszyc ogien) – no i zeby sie zrobilo na mieciutko. Jak wyjmiesz po godzinie i odkroisz kawalek a to dalej lykowate – potrzebuje dluzej siedziec.

  15. jesli chodzi o poziom piekarnika to ja wszystko sytuuje na srodkowym :)

  16. Steki wołowe w sosie gorgonzola(link) – zgodnie z życzeniem przepis już dodałem na bloga :)

  17. Ja bym może pomyślał, że prawdopodobnie ORT może być ewentualnie skrótem od „o rety”.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: