Napisane przez: futrzak | 3 marca 2013

Desery argentynskie

Jednym z bardziej popularnych jest dulce de batata jadany takze Urugwaju, Paragwaju i Brazylii:

dulce-de-batata

Ma konsystencje galaretki, w wersji komercyjnej sprzedawany w puszkach albo zapakowany w folie i wsadzony w pudelko.
Latwy do zrobienia w domu, bo sklada sie jedynie z pure z batatow, caaaaaalej fury cukru i zelatyny. Czasami dodaje sie tez czekolade. Podaje sie najczesciej z dodatkiem queso fresco czyli czegos, co przypomina nasza smietane ale gęstrzą i z wieksza zawartoscia tluszczu (45%).

Reklamy

Responses

  1. No ale co, dobry..??:)

  2. D od tego rośnie. Mieszanka cukru z tłuszczem. Brr.

  3. Anna:
    mnie smakuje, ale chyba zrobie sobie wersje domowa, z mniejsza iloscia cukru :))

    prezio:
    od tluszczu normalnego (zwierzecego) d. nie rosnie. Od nadmiaru cukru a i owszem.

  4. Co do dużej ilości cukru, to mi czasem odpowiada. Podoba mi się jak np. w kuchniach wschodu po obiadku serwuje się maleńki deserek, tak słodki że włosy stają dęba, ale w jakiś przedziwny sposób świetnie uzupełnia cały posiłek. Ważne jest oczywiście, żeby to był mały deserek :)

  5. Tak? A w której części Brazylii jest on jadany?

    Pytam, bo w wielu miejscach Brazylii mieszkałem i bywałem, a stworu tego jeszcze nie napotkałem. Ale gdyby co, to miło będzie poznać.

  6. @andsol:
    nie wiem w ktorej, oczywiscie, ale wikipedia angielska podaje ze:
    In Brazil it is known as marrom glacê.

    poszukiwanie w google pod tymze haslem zwraca dosc sporo przepisow po portugalsku a i obrazki z komercyjnie sprzedawanymi pudelkami….

  7. Ze smietana wszystko dobrze smakuje.
    Jak sie nie jest ektomorfikiem, to nadmiar jakichkolwiek kalorii w diecie uwidoczni sie powiekszajaca sie d.

  8. Ok, odszukałem źródło nieporozumienia. Marrom glacê to deser z portugalskich kasztanów, ale proponują gdzieś dla oszczędności zastąpić je słodkim ziemniakiem. Ponadto wiele słodyczy używa skrobi. Niemniej jednak przypuszczam, że większość Brazylijczyków zdziwi się sporo słysząc o „doce de batata”.

  9. pudełkami a nie pudelkami, rzecz jasna :)

    @Anna:
    tak, to jest na tyle slodkie, ze da sie zjesc na raz tylko maciupenka ilosc :)
    No, ale w kazdym razie ja moge tylko tyle naraz zjesc ;)

    moim drugim ulubionym deserkiem jest likier czekoladowo-mietowy. Tez slodki jak diabli, wiec tylko jedna lufke mozna wypic po obiedzie :)

  10. @andsol:
    aha, no to angielski wpis w wikipedii sobie mozna wsadzic w d. :)
    Co ciekawe, w hiszpanskiej wikipedii nie ma slowa o Brazylii w kontekscie dulce de batata.

  11. Roznych potraw na swiecie jest ogromna ilosc. Dla mnie jednak nasze polskie jedzenie jest najlepsze ! Moze to brzmi pretensjonalnie ale tak jest.

  12. @Jerzy:
    coz, obiektywnie rzecz biorac polska kuchnia jest malo urozmaicona, uzywa sie niewiele przypraw, a wiekszosc potraw ma smak na jedno kopyto. Skadinad normalne – kuchnie narodow polnocy doprawdy ciezko zeby byly urozmaicone, jak tak niewiele rzeczy jest w stanie wyrosnac.

    Dla mnie od wielu lat numerem jeden jest kuchnia japonska, a zaraz za nia koreanska…

  13. Może w tych bardzo słodkich rzeczach właśnie o to chodzi ,żeby nie zjeść wszystkiego za jednym posiedzeniem ?:)

  14. takie notki wolę:)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: