Napisane przez: futrzak | 17 stycznia 2013

Czym karmią supermarkety

Aferka wybuchla poniewaz w hamburgerach wołowych sprzedawanych w Tesco, Lidl, Aldi i Iceland irlandzka agencja zywnosci wykryla mięso wieprzowe oraz sporo koniny.

Oficjalnie firmy przetwórcze, z ktorych pochodzi mięso mielone, nie zajmują się przetworstwem koniny.
GazWyb przypomnial jednak jak w zwiazku z kryzysem Irlandczycy zaczeli pozbywac sie masowo koni: rzeźnia w Kilkenny w 2009 r. ubila 3 tys. zwierząt.

Teraz wiadomo co stalo sie z ową koniną.
I wszystko byloby ok, bo konina tez mieso i do jedzenia sie nadaje, tylko ze supermarkety oszukuja ludzi. Pod nazwa hamburgery wołowe (zgaduję, ze te sie najlepiej sprzedaja) sprzedaja mieszankę 3 rodzajów mięs, kasując jak za wołowinę.

To ja wolę tradycyjnego rzeźnika na rogu. Widać, co czlowiek kupuje. Trudno pomylić wisząca półtuszę wołu z wieprzowa czy kurczakiem :)
Na dodatek jak chcemy mielone, to palcem mozna pokazac, ktore kawałki chcemy, aby zostaly na naszych oczach wrzucone do maszyny i zmielone. Nie ma oszukanstwa, natomiast jest niewatpliwie drozej niz „superokazja” w supermarkecie…

Reklamy

Responses

  1. W życiu nie zjem zwierzęcia, któremu nadaje się imię…. Pies, kot, koń. Nigdy. Jadam świnie, bo nie mają imion.

  2. „I wszystko byloby ok, bo konina tez mieso i do jedzenia sie nadaje, tylko ze supermarkety oszukuja ludzi. Pod nazwa hamburgery wołowe (zgaduję, ze te sie najlepiej sprzedaja) sprzedaja mieszankę 3 rodzajów mięs, kasując jak za wołowinę.”
    Nie mogłabym się bardziej zgodzić. Konina w miarę jest znośna jako mięso. Pamiętam, że zdarzało m się ją jadać jak pracowałam we Włoszech.

  3. Mięsa, czy świeżych ryb nie kupujcie nigdy w markecie. Inne rzeczy – nie wiem, ale mięsa nigdy. Choćby było nie wiem jak tanie i wyglądało i pachniało nie wiem jak ładnie.

  4. Jest takie powiedzenie, że biednego nie stac na tanie rzeczy/okazje. W przypadku supermarketów wyjątkowo trafne.

    Pozdro,

  5. Podejrzewam, ze oburzenie Irlandczykow mogl wywolac fakt, ze dodano koniny. Konie byly dla Celtow (od ktorych Irlandczycy pochodza) zwierzetami swietymi i w ich kulturze jedzenie koniny bylo swietokradztwem.

  6. Dlatego kazdy kto je mieso, powinien sam zwierze zabic. Ale wygoda i tak wygra, dlatego na polkach sklepowych mamy pomyje a nie mieso. Po za tym pewnie wzrosla by liczba wegetarian. Jestem za jedzeniem wszystkich zwierzat, a nie dzielenie ich na jadalne i niejadalne, np. Psy zamiast trzymac je w schronisku ktore kosztuje w utrzymaniu i trzymac psy az zdecha, nalezalo by je przerobic na kilbaski, a tak to jest czyste marnotractwo.

  7. @but, w sumie czemu też nie starców w domach opieki? Jeśliby się zgodzili… Taka eutanazja z dodatkowym twistem ;)

    Mi się skojarzyło: http://www.filmweb.pl/Delicatessen – genialny.

  8. @panika2008
    Nie rozumiem, starców masz za zwierzęta?

  9. @but, myślałem że to oczywiste… http://en.wikipedia.org/wiki/Animal#Etymology

    Naprawdę, tym wszystkim dyskusjom dobrze by zrobiło, gdyby wielu z Was odświeżyło sobie wiedzę z podstawówki ;)

  10. @but:
    jak wyobrazasz sobie to „powininen sam sobie zwierze zabic” w realiach panstwa, w ktorym powyzej 80% ludzi mieszka w miastach?

  11. @panika2008
    Co to ma wspólnego z dziadkami i psami? Chyba że uważasz że psy to tak jak ludzie? Albo że ludzi starszych czy „warzywek” można nazwać zwierzęciem?

    @futrzak
    Fakt, to jest cena pogarszającej się jakości żywność, to jest jak z nową technologią, za którą trzeba zapłacić w postaci głupszym społeczeństwem. Chociaż przecież można iść do rzeźni.

  12. @Panika
    Tu trochę dosadniej.
    http://www.seans-online.eu/film-6081df1788-zielona-pozywka-soylent-green.html

  13. @but:
    w rzezni bylam. to, jak sie tam zabija zwierzeta ma sie nijak do zabijania dla siebie tj. ze sniper rifle na odelglosc wycelowac do zwierzaka i go powalic jednym strzalem (to tez zrobilam ale oczywiscie nie w Polsce).
    To, co proponujesz jest NIEREALNE.
    Ze swojej perspektywy powiem tak: zabic jest LATWIEJ niz potem zdjac skore, oprawic, rozebrac i przerobic to mieso (trzeba sie usyfic az po lokcie we krwi). Jak na warunki dzisiejsze umieja to tylko ludzie zawodowo zajmujacy sie, czyli rzeznicy.
    Ja wiem jak to wyglada, bo robila to wlasnorecznie moja rodzicielka, a ja i moje rodzenstwo jej pomagalismy. I CO Z TEGO?
    Myslisz, ze zastosowanie przymusu prawnego cos tutaj zmieni? Ze niby co?O czym w ogole ty mowisz? Zejdz na ziemie, prosze.

  14. @futrzak
    Ale nie to, że się z Tobą nie zgadzam, przecież też napisałem „że większość stało by się wegetarianami”. Tak masz rację, nasza cywilizacja oduczyła się zabijania, łatwiej sięgać z półki po zwłoki wypchane chemią.

    Ale jak zabijanie nie ma się do zabijania? Tak wiem o co ci chodzi „zamknąć oczy, zabić i uciec” (przede wszystkim nie widzieć). Nie mówię o polowaniu bo w Polsce można zabijać zwierzęta bez tego, chodziło mi jedynie o to że ludzie po prostu są za wygodni, zamiast sobie zabić świnkę czy nawet psa, to idą do sklepu po gotowe! A potem narzekają na jakość! bezsens, jak ja bym prowadził firmę mięsną to jak by się tylko dało do każdej parówki dałbym 1% mięsa, a reszta ze śmietnika.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: