Napisane przez: futrzak | 9 stycznia 2013

Bigos argentyński

Tak jest, zaczynam kombinowac jak Argentyńczycy: co zrobić do jedzenia, żeby sie w taki upał nie narobic i nie nastać nad kuchnia do padnięcia.

W lodówce znalazłam następujące składniki:
– 4 pętka kielbasy tutejszej surowej ze swinki (chorizo de cerdo)
– 1/3 główki białej, młodej kapusty
– miseczke ugotowanego ryżu, który się ostał z przedwczoraj
– smalec
– pomidor
– pół cebuli

Przepis jest prosty jak konstrukcja cepa. Kapuste siekamy, cebulę i pomidora kroimy w kostkę, chorizo na male kawalki i pizgamy wszystko razem z tluszczem do gara. Podsypujemy sola, pieprzem i oregano do smaku, dusimy do miekkosci, na koncu wsypujemy ryz.
Bigos nie bardzo to przypomina, ale za to jest bardzo dobre :)

Serwujemy oczywiscie z czerwonym winem :)

PS: chorizo de cerdo jest baaaardzo ale to baaaardzo tlustym mielonym ze świnki z przyprawami. Na tyle tlustym, ze w stanie nie zamrozonym nie da sie tego pokroic w male kawalaki, bo sie wszystko rozpacia na desce. Krojenia mozna dokonac tylko w stanie lekko zamrozonym albo lekko obgotowanym.

Advertisements

Responses

  1. Podobno na upały to chłodnik, pani. Na pewno to nie wiem, bo u nas nie ma upałów :/

  2. Przyjaciel mój twierdzi, że na jego brazylijskie upały najlepiej pomaga mu zakwas buraczany (btw. z pozostałych po kiszeniu barszczu buraków robi się bigos który w smaku i wyglądzie jest nie do odróżnienia od tego z kapusty kiszonej) i gorąca zielona herbata.

  3. hehehe no chlodnik swietny ale akurat w lodowce nie bylo nic do chlodnika :) a juz zwlaszcza buraczkow :)

    Jura:
    a jak on zakisza te buraczki?

  4. jednym slowem – prawie czysta słonina?

  5. foksal:
    tam zaraz slonina. Boczek :-PPP


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: