Napisane przez: futrzak | 7 sierpnia 2012

Jak szybko ukisić kapustę oraz inne warzywa

Mam ostatnio duzo czasu, więc eksperymentuję. Konkretnie od niedawna na tapecie są bakterie fermentacji kwasu mlekowego.

Zaczelam od kiszonej kapusty. W sieci oczywiscie jest cala masa przepisow i w Polsce sobie ukisic to nie problem. Ale na drugiej polkuli, w innym klimacie, okzalo sie to sprawą nieco skomplikowaną. Poza tym mieszkam w malutkiej wynajetej kawalerce – nie ma miejsca na zadne beczki, gary kamienne i inne tego typu wynalazki.
Po paru nieudanych probach przyszedl czas na odrobienie pracy domowej czyli sprawdzenie w jakich warunkach bakteryjki najlepiej sobie egzystuja, co dokladnie jedzą (powiedziec, ze cukier to za malo..), co je zabija (jakie inne bakteryjki) i jak im pomóc.

Wiedzę teoretyczna przetestowalam i tak wyszedl przepis:

Sloik do weków dokladnie myjemy (chodzi o to zeby wybic inne bakterie tam istniejace) albo wyparzamy. Kapuste szatkujemy, scieramy marchewke. Wrzucajac do sloika ubijamy i solimy warstwami – powinna puscic sok. Uwaga: im wiecej soli, tym lepiej, bo sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii, natomiast lactobacillusom nie szkodzi. Oczywiscie nie mozna przesadzic, zeby kapusta nie byla za slona. Lactobacillusy w sposob naturalny wystepuja na kapuscie i w tradycyjnym sposobie kiszenia tez sobie poradza, ale bedzie trwalo to dlugo. Wobec tego trzeba im zapewnic dodatkowa pozywke w postaci jakiegos cukru. W tej roli najlepiej sprawdza się…woda z ugotowanych ziemniakow (gotowanych bez łupin). Taką wodę studzimy (zbyt wysoka temperatura zabija lactobacillusy!!) a potem zalewamy nia kapuste, a sloik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania).
W moim wypadku, w temperaturze ok. 22 st C kapuste mozna bylo jeść juz po paru dniach :)

W podobny sposób mozna kisic inne warzywa. Jak narazie wypróbowałam kompozycję cukinii, marchewki oraz cebuli. Cukinie i marchewke sciera sie na tarce o grubych oczkach, sieka cebule, miesza i wklada do sloika. Nastepnie zalewa osolona, przegotwana i ostudzoną wodą z dodatkiem..soku z ukiszonej kapusty :)
W ten sposob mieszanka jest gotowa juz za dwa dni. Potem na talerzu wystarczy doprawic oliwa i cukrem i voila :)

Oprócz tego opanowalam technike robienia domowego, gęstego jogurtu naturalnego z mleka pasteryzowanego :))) bez uzycia komercyjnie kupowanych kolonii bakterii.
No, ale tak specjalistyczna wiedzą mogę sie podzielić tylko przez emalię z wybranymi osobami…

Advertisements

Responses

  1. To jeszcze musisz opanowac technike kiszenia zurku z maki zytniej i mozesz otworzyc sklepik z polskimi specjalami lub wrecz polska knajpe z zurkiem i kapusniakiem ;-)

  2. ;))))

  3. A ze tak lamersko zapytam – nie czuć było te kapustki ziemniakami?

  4. TJL:
    knajpy i sklepiki raczej sobie daruje…

    Sir:
    skrobia ziemniaczana sama sobie jest bez smaku.

  5. […] razem odnośnie jogurtu, jako że temat ostatnio ostatnio zgłębiłam dość dokładnie. Wiele osób nie patrzy na skład produktu wziętego z półki […]

  6. ja bym chętnie zjadł taki jogurt. podzielisz się przepisem na maila ?

  7. Ależ dlaczego tylko na maila?
    Nie na to jest światło by pod korcem stało – jak mówi Pismo.

  8. Ojej , super.Jak dobrze znać kogos kto teorię potrafi zamienić w praktykę.Mnie 5 lat zabaw z odczynnikami i spędzanie żywota w labolatorium chemicznym nic dobrego nie przyniosło poza może dobrymi wspomnieniami, które obracają się raczej trochę dalej niż wokół probówki. Dzięki za tą notkę. Spróbuję , bo z innych przepisów to tylko smród powstawał.A może to też chodziło o to,że robiłam latem i było za gorąco?Zobaczymy:)A przepis na jogurt też bym chciała,bo nie wspomnę nawet jak brakuje mi naszej śmietany czy kefiru. Jedyne co mi tu wyszło jak dotąd to żurek:)

  9. pozdraviam. mieszkam duro czasu juz w Venezuela y czasami mnie brakuje troszke kiszonej kapusty y doblego kefiru. Moglbym otrzymac przepis? Dziekuje bardzo.
    Jerzy Lukaszewski
    lujers@gmail.com


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: